Rom – arkitektonisk skønhed og fantastisk mad

Rom er en fantastisk dejlig by. Med alt fra fantastisk arkitektur til fantastisk mad fra de små restauranter rundt omkring i byen, der lokker med ægte italienske klassikere, kan Rom i den grad konkurrere med andre storbyer. Her er en gennemgang af hvorfor Rom er så fantastisk, men også hvad man skal være opmærksom på, inden man træder ud på de brostensbelagte gader.


Af: Kristian Klausen – contact@kristianklausen.dk                –              06-08-2015


De fantastiske bygninger

Meget af Roms skønhed ligger i dens bygninger, monumenter og pladser. Rom er fyldt med fantastiske og nærmest ufattelige bygningsværker. Fra Colosseum i det sydlige Rom centrum, over Victor Emanuel monumentet nogle hundrede meter derfra, for derefter at kunne bevæge sig mod det inderste Rom med monumenter som det gamle tempel Pantheon, Trevi-fontænen, den spanske trappe m.fl. nogle hundrede meter mod vest ligger så endnu flere af disse storslåede bygningsværker i form af Peterskirken, Sant’Angelo slottet og Roms “Hall Of Justice”. Bygningerne og vartegnene er ikke blot unikke hver for sig, de er også et tegn på den storhed, der selv den dag i dag kan betegne Rom. Nok er Rom ikke omgivet af samme magt som for 2000 år siden, hvor byen sammen med Athen og enkelte andre byer nærmest styrede det meste af Europa, Anatolien, de arabiske lande samt Nordafrika, men den viser sig stadigvæk som værende sig stor og magtfuldt. Bygningerne rummer hver sin historie og hver enkelt historie er noget for sig. Historien ville muligvis alene være nok til at lokke dig til Rom, hvis ikke kan bygningernes pomp og pragt samt den skønne mad, varmen og så videre måske.

Billeder af de føromtalte monumenter ses i bunden.

Italiensk mad – dejlig som altid

Rom kan ligesom enhver anden storby byde på mad fra alverdens destinationer, vælger man alligevel at spise mad et sted med ægte italiensk mad, bliver man formentlig ikke skuffet. Maden er mange steder helt formidabel. Fra skønne pastaretter med den bedste pasta til sprøde pizzaer med den perfekte tomatsauce er man næsten garanteret at kunne spise god mad. Hvis ikke førnævnte retter kan friste, kan de fleste restauranter sagtens tilbyde både steaks og traditionelle romerske kødretter. En ting man dog skal være opmærksom på er, at kødretterne sjældent består af store mængder tilbehør. Således skal du ikke blive overrasket over at se en tallerken med en steak og allerhøjest lidt salat til. Kartofler(pomfritter) kan dog flere steder bestilles ved siden af. Priserne er rimelige. Omtrent 8-13 euro(cirka 60-100 kroner) for pasta/pizzaretter, dog kan enkelte retter eller spisesteder være dyrere eller billigere.

Værd at vide før turen går til Rom

Der er en række informationer, der kan være meget brugbare, såfremt man har i sinde at besøge Rom inden for den kommende tid.

  • Billig transport – toge, busser, metroer og tram(sporvogne) tilhørende transportfirmaet Atac kan benyttes med forskellige typer billetter fra en “enkeltbillet” til 1,5 euro(cirka 11 kroner). Denne billet gælder i 100 minutter, hvor du kan rejse med flere toge m.m. såfremt der er behov for det. Det er herudover muligt at købe dags- samt flerdagesbilletter i op til 7 dage. Disse kan benyttes, så meget som ønsket i perioden, hvor billetterne er aktive.
  • Vær varsom i trafikken – ikke alle billister er lige flinke overfor fodgængere. Selvom der eventuelt er et fodgængerfelt foran dig, er det ikke ensbetydende med at billisterne lader dig passere. Snarere tværtimod. Billisterne drøner forbi ved enhver given lejlighed, selv hvis du står og venter. Først når en person eller gruppe går over vejen bremser billisterne. Kører man i bil i indre Rom, skal man ligeledes passe på. Det er ikke unormalt at enkeltpersoner eller grupper passerer en fodgængerovergang ved et lyskryds til trods for, at disse har rødt lys.
  • Mange gadesælgere – som i mange andre storbyer er der mange gadesælgere. Alt fra selfiestænger til tasker bliver solgt fra disse (ofte meget påtrængende) gadesælgere.

Rom i billeder

Herunder følger en række billeder taget i juli måned 2015 fra Rom. Billederne viser store dele af indre Rom herunder en række seværdigheder og monumenter. Trevi fontænen er et af få monumenter, der ikke er inkluderet, da den under besøget i Rom var under restaurering.

Billedernes skarphed er redigeret i programmet gimp. Redigeringen har haft betydning for farverne på billederne, ligesom kameraet ligeledes kan have medført at billederne er blevet mørkere eller lysere end virkeligheden. Et enkelt billede er desuden beskåret let i bunden for at undgå upassende genstande. Ønsker man at se originalbillederne bedes man rette henvendelse ved at skrive en mail til mailadressen contact@kristianklausen.dk.

Billedernes beskrivelser dækker over information indhentet fra denstoredanske.dk, rom-guide.dk, Wikipedia samt viden indsamlet under besøget i Rom.

Nb. Billederne kan ses i fuld størrelse ved at klikke på det enkelte billede.

Leave a Reply